• Oznam vedúcej školskej jedálne
          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Od pondelka 12.02.2024 začína školská jedáleň poskytovať obedy aj pre iných stravníkov, nielen pre zamestnancov školy.

            Obed sa vydáva v čase od 11,30 - 12,30 hod. v školskej jedálni.

            Cena - hodnota obedu je 3,74 €. (podľa VZN)

            Možnosti platby:

            1. Hotovosť

            2. Bankový účet: SK09 0200 0000 0019 4706 5653

                (do poznámky uviesť Meno a Priezvisko)

            Jedálny lístok bude zverejnený na stránke školy.

            Záujemcovia o obed sa môžu nahlásiť vždy deň vopred do 14.00 hod.

            1. Sms - kou na číslo 0915 614 161 v tvare - /Meno Priezvisko Deň/

            2. Osobne v priestoroch školskej jedálne

             V prípade akýchkoľvek nejasností nás kontaktujte na t. č. 0915 614 161

             

            S pozdravom,

            vedúca školskej jedálne                 Mgr. Soňa Fedorová

             

        • Svedkovia doby
          • Svedkovia doby

          • Je zvláštne dotknúť sa predmetov, ktoré v minulosti používala moja stará mama, starý otec, prababka či pradedo... boli súčasťou ich každodenného života, ich poctivej práce. Každý predmet si vážili, šetrili i udržiavali, lebo im uľahčoval prácu v domácnosti... kukučkové hodiny, telefón, mince, písací stroj, písacie pierko, džbány, drevené misky, gramofónové platne, knihy, pravítko, matrioška, stroj na modrotlač, železná žehlička, denná tlač... vzácnosti, ktoré môžeme vidieť v našej škole aj vďaka Vám, milí rodičia... Vám, starí rodičia. „Pozri, tie kukučkové hodiny sú najkrajšie“, hovorí Andrejka spolužiačke a my sa aj naďalej tešíme na starožitnosti z Vašej truhlice... výstava predmetov – „svedkov doby“ pokračuje...

        • Lyžiarsky kurz v MŠ
          • Lyžiarsky kurz v MŠ

          • V dňoch 29. 1. – 2. 2. 2024 absolvovali predškoláci z materskej školy v Rožkovanoch lyžiaračik v „Tučniačiku“ na Drienici. Deťom nechýbala chuť, radosť a odvaha pri získavaní nových zručností v lyžovaní... navyše čerstvý vzduch a slzy šťastia spokojných rodičov. Škoda, že choroba nedovolila všetkým absolvovať toto športové podujatie. Skvelý zážitok zaručila malým lyžiarom krásna príroda a slávnostné oceňovanie - medaily. Ďakujeme inštruktorom za milý a profesionálny prístup a taktiež rodičom za podporu a spoluprácu pri uskutočnení lyžiarskeho kurzu.

             

        • Šaliansky Maťko - školské kolo
          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • Bola raz jedna malebná krajina – Slovensko sa zvala. V nej malé mestečko – Šaľa. A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala. Do tohto „mestečka“ detičky sa schádzať začali, aby si rozprávali, čo dobré je a čo zlé, koľko hrdinov poznajú... aj v našej škole (v utorok 30. januára 2024) súťažili žiaci v prednese slovenských povestí (v dvoch kategóriách). Porota si ich ochotne vypočula a rozhodla nasledovne:

            I. kategória (2. a 3. ročník):

            1. miesto: A. Maľariková, A. Marhevková, N. Marchevková

            2. miesto: D. Prihodová, A. Jurčenko, M. Šarišský

            3. miesto: S. Čekanová, D. Marchevka

            II. kategória (4. ročník):

            1. miesto: K. Marhevka

            2. miesto: T. Racová, T. Maľaríková

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme a víťazom – Alexandre Maľarikovej Karolovi Marhevkovi prajeme veľa úspechov v okresnom kole v Lipanoch.

             

        • Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • Všetkovedko - celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 1. - 4. ročníka ZŠ, ktorá im ponúka ukázať, čo všetko už o svete vedia a popritom sa v hravej a súťažnej atmosfére naučiť niečo nové. Súťaž je špecifická svojim zameraním – nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného izolovaného predmetu, ale prepojenie všetkého, s čím sa doteraz v škole alebo v rodine stretli a naučili. Tento rok sa do tejto vedomostnej súťaže zapojilo 18 žiakov našej školy, ktorí získali za preukázanú múdrosť titul "Všetkovedkov učeň". Mimoriadne sa darilo Kataríne Šimovej (2. ročník), Matejovi Šarišskému (3. ročník) a Karolovi Marhevkovi (4. ročník). Najúspešnejšou bola žiačka 1. ročníka Katarína Štefančíková, ktorá získala diplom s titulom "Všetkovedko" a celkovo sa umiestnila na 3. mieste. Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme!

             

             

        • Hvezdáreň a planetárium v Prešove
          • Hvezdáreň a planetárium v Prešove

          • V stredu 17. januára 2024 navštívili žiaci 3. a 4. ročníka našej školy Hvezdáreň v Prešove, ktorej hlavným poslaním je šírenie najnovších vedeckých poznatkov z astronómie a kozmonautiky. S veľkým záujmom sme sledovali náučný školský program „Vesmír je náš svet“ a so zatajeným dychom pozorovali hviezdnu oblohu, súhvezdia, pohyb Slnka po oblohe i striedanie mesačných fáz v projekčnej miestnosti. V závere sa žiaci zapojili do zaujímavej diskusie a odovzdali výtvarné práce do súťaže „Vesmír očami detí“, ktorú organizuje táto inštitúcia. Návštevu planetária zhodnotili vyučujúci i žiaci veľmi pozitívne... veď si z nej každý odniesol nielen množstvo poznatkov, ale aj kúsok svojho vesmíru...

        • Zimné korčuľovanie
          • Zimné korčuľovanie

          • Korčuľovanie – šport, ktorý vyžaduje koordináciu, silu, obratnosť, flexibilitu či vytrvalosť. Nabrúsené korčule, prilby, rukavice, termosky naplnené čajom a chuť vyšantiť sa na ľade – to patrilo k výbave žiakov 1., 2., 3. a 4. ročníka našej základnej školy, ktorí si užili korčuľovanie v piatok 12. januára 2024 v hokejovej hale v Lipanoch. Niektorí sa v základoch korčuľovania zdokonaľovali, iní len začínali správnym postojom, základnými pohybmi a... nevzdali to ani po prvom páde. Vzájomná pomoc a povzbudenie od učiteľov a rodičov, dobrá nálada a radosť z pohybu pomáhali žiakom prekonať všetky prekážky na ľade. Korčuľovanie je súčasťou nášho vzdelávacieho programu v rámci sezónnych športových aktivít, preto sme si zimné korčuľovanie v Lipanoch naplánovali aj v nasledujúcich dňoch (vždy v piatok – 1. a 2. vyučovacia hodina) počas mesiacov január – február.

             

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • Dnes sme všetci dostali dar... dieťa uložené v jasliach... chvíľu radosti a pokoja... keď sme ho spiace zavinuli a pritúlili si ho v náručí, priali sme si len málo... aby sa mu neprihodilo nič zlé, aby životu nikto neublížil... Dnes (v pondelok 18. decembra 2023) sme rozdali mnoho darov – doobeda i poobede v kultúrnom dome, kde sme pripravili Vianočnú akadémiu detí MŠ a žiakov ZŠ pre všetkých ľudí dobrej vôle. Dojímavá vianočná atmosféra v piesňach, básničkách, tancoch, scénkach, v kolede, vinšoch i tržnici umocnená vizuálnymi počítačovými efektami potešila všetkých prítomných. Nuž teda, dieťa, kráčaj a miluj. Veď preto si k nám dnes prišlo. Ukáž cestu, urovnaj krivé, daj silu vstať a priveď nás všetkých k radosti...

             

        • Vianočná oblátka
          • Vianočná oblátka

          • Čarovné adventné obdobie... všetci sme tak trochu milší, pomáhame si a delíme sa aj o také maličkosti, ako je úsmev, medovníčky či vianočné oblátky - chrumkavé a voňavé. V minulosti patrila príprava tohto sladkého, tenkého pečiva k povinnostiam dedinského učiteľa. Dnes ich už vyrábajú šikovné gazdinky samé... a jedna z nich zavítala aj do našej školy, aby nás zasvätila do tajomstva prípravy tejto jedinečnej vianočnej dobrôtky: babka „Oblátková“ (mamka p. riaditeľky školy) pripravuje cesto z mlieka, hladkej múky, cukru, vajíčka, vody a masla. Pre dosiahnutie skvelej chuti pridáva aj vanilkový cukor, ktorý prevoniava celú našu školu. Z prísad vyhotoví cesto a... môžeme začať piecť... s pokorou, pokojom a trpezlivosťou... a napokon s vďačnosťou pri štedrovečernom stole.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • Dňa 12. decembra 2023 sa na celom Slovensku, teda aj na našej škole, uskutočnili školské kolá matematickej súťaže - PYTAGORIÁDA. Úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci, ktorí mali okrem správne vyriešených príkladov (aspoň 10 úloh z 15) aj bonusové body za ušetrený čas. V kategórii P 3 (3. ročník) sa stali úspešnými riešiteľmi M. Šarišský, A. Maľariková, N. Marchevková, M. Girašek a D. Marchevka, v kategórii P 4 (4. ročník) boli úspešnými - M. I. Kelemen, S. Tirpák, J. Semančík, R. Jurčenko a K. Marhevka. Do okresného kola postupujú najúspešnejší z úspešných riešiteľov - Matej Šarišský (P 3) a Markus Imrich Kelemen (P 4). Všetkým úspešným tretiakom a štvrtákom nielen blahoželáme (pripája sa aj Pytagoras), ale dúfame, že táto súťaž podchytí ich talent a  záujem o matematiku. 

        • DJZ: Ako išlo vajce na vandrovku
          • DJZ: Ako išlo vajce na vandrovku

          • V stredu 6. decembra 2023 vycestovali žiaci základnej školy do veľkého mesta, aby si v Divadle Jonáša Záborského v Prešove vychutnali ďalší z mikulášskych darčekov... netradičný príbeh rozprávky Ako išlo vajce na vandrovku - nové, zábavné i nadčasové spracovanie v réžii Michala Náhlika... Hugo je chalan ako každý iný, len nevie povedať „r“ a je „tlošku cholý“. Nudu však nepozná - lebo je „mega a kúl" - a tak sa ako vajce vyberie na vandrovku, pod morskú hladinu. Cestou z divadla sme navštívili vianočné trhy na pešej zóne, prezreli si unikátny betlehem ľudového rezbára a nakúpili vianočné drobnosti pre najbližších.

        • O bohatom kupcovi a svätom Mikulášovi
          • O bohatom kupcovi a svätom Mikulášovi

          • ...bol raz jeden bohatý kupec, ktorý chcel mať stále viac a viac bohatstva. Bez zdráhania vymenil svoje srdce za kus drahého kameňa a jeho bohatstvo zo dňa na deň rástlo. Stal sa najbohatším človekom na svete... a predsa sa cítil nešťastný, nemilovaný a sám. Až raz... prichádza Mikuláš, ktorý mu ukáže naozajstné šťastie... Choď do domov chudobných a chorých, nauč sa vidieť ich utrpenie a biedu..." Všetci prítomní diváci (deti aj dospelí) ocenili majstrovský výkon hlavných postáv príbehu (pedagogických zamestnancov MŠ a ZŠ), ktorí si rozprávku O bohatom kupcovi a svätom Mikulášovi pripravili ako mikulášsky darček spolu s balíčkom sladkostí z fondu ZRPŠ v utorok 5. decembra 2023, v priestoroch MŠ v dopoludňajších hodinách. Mikuláš, bohatý kupec, anjeli i milý čertík, darovali ste nám dnes kúsok životnej múdrosti a kúsok pokoja, pokoja do zhonu, ktorý nebezpečne siaha na podstatu Vianoc...

             

          • Podaj ďalej...

          • Podaj ďalej... daruj radosť a úsmev – ten najväčší darček... daj veciam druhú šancu... Chutné kompóty a rôzne zaváraniny, ktoré dobrovoľne priniesli a ukladali do políc školskej „špajze“ naši žiaci sme posunuli ďalej – do Špajze Podaj ďalej – občianskeho združenia z Prešova. Ľudia bez domova sa iste potešili. Pani Valéria Ščerbová, ktorá spolupracuje s našou školou odkazuje: „V mene Podaj ďalej - ďakujeme...“.

             

        • Informatický Bobor
          • Informatický Bobor

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci 2., 3. a 4. ročníka zapojili do informatickej súťaže iBobor: vo vyhlásenom súťažnom dni a čase (v novembri) sa prihlásili do súťažného systému iBobor svojim kódom a vyplnili on-line súťažný test. Každý žiak pracoval samostatne v počítačovej učebni základnej školy. V kategórii Drobci (2. a 3. ročník) sa úspešnými riešiteľmi stali T. Janič, N. Marchevková, T. Štvarták, S. Čekanová, v kategórii Bobríci (4. ročník) – M. Randl, D. Girašková a J. Semančík. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Všetkým úspešným "drobcom" i "bobríkom" z našej školy srdečne blahoželáme.

        • Beseda s príslušníkmi policajného zboru
          • Beseda s príslušníkmi policajného zboru

          • 30. novembra 2023 (štvrtok) sme v priestoroch MŠ v Rožkovanoch privítali zaujímavú besedu s 2 príslušníkmi policajného zboru. Deti MŠ a žiaci ZŠ sa dozvedeli o dôležitom poslaní i povinnostiach, ktoré sú spojené s prácou policajtov. Rôzne pracovné pomôcky, zásahová alebo nepriestrelná vesta, putá, obušok, odtlačky prstov – to všetko si žiaci mohli nielen pozrieť, ale aj vyskúšať. V závere besedy si žiaci pripravili pre strážcov zákona množstvo zaujímavých otázok, na ktoré im oni vďačne a pútavo odpovedali, pridali k nim aj príbehy zo života a najmä rady, ako správne reagovať v „krízových situáciách“. Ďakujeme im za ochotu prísť medzi nás... pomáhať... a chrániť..., ďakujeme p. Jurčenkovi za spoluprácu s našou školou.

        • Celoslovenská prehliadka seniorov v umeleckom prednese
          • Celoslovenská prehliadka seniorov v umeleckom prednese

          • Vo štvrtok 30. novembra 2023 sa v MsKS v Sabinove stretli milovníci umeleckého slova na Celoslovenskom finále recitátorov - seniorov. Umelecký prednes poézie, prózy, ale aj vlastná tvorba v podaní seniorov z celého Slovenska naplnili prítomných skvelým umeleckým zážitkom. Žiaci našej školy (D. Pohlodková, N. Marchevková, D. Prihodová, A. Maľariková, S. Čekanová, R. Jurčenko, M. Randl, D. Girašková a T. Racová) otvorili a oživili túto prehliadku s pásmom básní, ľudových piesní, nadčasovou scénkou Veľkodušný strom a gospelom Modlitba za ľudskosť. "Slovo je prejavom myšlienky, ale jeho vyslovenie predpokladá aj vyjadrenie pocitu, emócie, vzťahu... sú jednotlivci, ktorí ho svojou tvorbou a narábaním so slovom povýšili na umenie..." (mimochodom, pozvanie do súťaže prijala aj naša p. riad. školy Mgr. Darina Jacová ako člen vzácnej poroty).