• Šaliansky Maťko - školské kolo
          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • Bola raz jedna malebná krajina – Slovensko sa zvala. V nej malé mestečko – Šaľa. A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala. Do tohto „mestečka“ detičky sa schádzať začali, aby si rozprávali, čo dobré je a čo zlé, koľko hrdinov poznajú... aj v našej škole (v utorok 30. januára 2024) súťažili žiaci v prednese slovenských povestí (v dvoch kategóriách). Porota si ich ochotne vypočula a rozhodla nasledovne:

            I. kategória (2. a 3. ročník):

            1. miesto: A. Maľariková, A. Marhevková, N. Marchevková

            2. miesto: D. Prihodová, A. Jurčenko, M. Šarišský

            3. miesto: S. Čekanová, D. Marchevka

            II. kategória (4. ročník):

            1. miesto: K. Marhevka

            2. miesto: T. Racová, T. Maľaríková

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme a víťazom – Alexandre Maľarikovej Karolovi Marhevkovi prajeme veľa úspechov v okresnom kole v Lipanoch.

             

        • Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • Všetkovedko - celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 1. - 4. ročníka ZŠ, ktorá im ponúka ukázať, čo všetko už o svete vedia a popritom sa v hravej a súťažnej atmosfére naučiť niečo nové. Súťaž je špecifická svojim zameraním – nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného izolovaného predmetu, ale prepojenie všetkého, s čím sa doteraz v škole alebo v rodine stretli a naučili. Tento rok sa do tejto vedomostnej súťaže zapojilo 18 žiakov našej školy, ktorí získali za preukázanú múdrosť titul "Všetkovedkov učeň". Mimoriadne sa darilo Kataríne Šimovej (2. ročník), Matejovi Šarišskému (3. ročník) a Karolovi Marhevkovi (4. ročník). Najúspešnejšou bola žiačka 1. ročníka Katarína Štefančíková, ktorá získala diplom s titulom "Všetkovedko" a celkovo sa umiestnila na 3. mieste. Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme!

             

             

        • Hvezdáreň a planetárium v Prešove
          • Hvezdáreň a planetárium v Prešove

          • V stredu 17. januára 2024 navštívili žiaci 3. a 4. ročníka našej školy Hvezdáreň v Prešove, ktorej hlavným poslaním je šírenie najnovších vedeckých poznatkov z astronómie a kozmonautiky. S veľkým záujmom sme sledovali náučný školský program „Vesmír je náš svet“ a so zatajeným dychom pozorovali hviezdnu oblohu, súhvezdia, pohyb Slnka po oblohe i striedanie mesačných fáz v projekčnej miestnosti. V závere sa žiaci zapojili do zaujímavej diskusie a odovzdali výtvarné práce do súťaže „Vesmír očami detí“, ktorú organizuje táto inštitúcia. Návštevu planetária zhodnotili vyučujúci i žiaci veľmi pozitívne... veď si z nej každý odniesol nielen množstvo poznatkov, ale aj kúsok svojho vesmíru...

        • Zimné korčuľovanie
          • Zimné korčuľovanie

          • Korčuľovanie – šport, ktorý vyžaduje koordináciu, silu, obratnosť, flexibilitu či vytrvalosť. Nabrúsené korčule, prilby, rukavice, termosky naplnené čajom a chuť vyšantiť sa na ľade – to patrilo k výbave žiakov 1., 2., 3. a 4. ročníka našej základnej školy, ktorí si užili korčuľovanie v piatok 12. januára 2024 v hokejovej hale v Lipanoch. Niektorí sa v základoch korčuľovania zdokonaľovali, iní len začínali správnym postojom, základnými pohybmi a... nevzdali to ani po prvom páde. Vzájomná pomoc a povzbudenie od učiteľov a rodičov, dobrá nálada a radosť z pohybu pomáhali žiakom prekonať všetky prekážky na ľade. Korčuľovanie je súčasťou nášho vzdelávacieho programu v rámci sezónnych športových aktivít, preto sme si zimné korčuľovanie v Lipanoch naplánovali aj v nasledujúcich dňoch (vždy v piatok – 1. a 2. vyučovacia hodina) počas mesiacov január – február.